Otvaranje izložbe “10. godina NANORI centra”

U četvrtak3. rujna 2020. s početkom u 11 sati, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na šetnici prema zgradi STEPRI-a bit će održano otvaranje izložbe ”10. godišnjica NANORI centra”.

Ovo je još jedna od izložbi koja se postavlja na vanjskim izložbenim panelima, koji su proizašli u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.

Izložbu su osmislili doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac, prof. dr. sc. Saša Zelenika te znanstvenici i suradnici angažirani u radu Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije.

Prije deset godina, u fazi dinamičkog organizacijskog i infrastrukturnog razvoja Sveučilišta u Rijeci te povratkom više vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, a s ciljem povezivanja znanstvenih resursa na područjima prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti, kao prvi znanstveno-razvojni centar Sveučilišta osnovan je Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije.

Centar je, kroz projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“, ali i druge kompetitivne međunarodne i nacionalne projekte, opremljen vrhunskom znanstvenom opremom vrijednom više od 30 milijuna kuna. To omogućava dvadesetorici znanstvenika i suradnika angažiranih u radu 9 laboratorija da svojom znanstvenom produkcijom budu prepoznati u širem okruženju kao centar izvrsnosti u području mikro- i nanoznanosti i tehnologija. Sudjelovanjem u kompetitivnim projektima te u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, a posebno s Odjelom za fiziku, Tehničkim fakultetom, Medicinskim fakultetom te Odjelom za biotehnologiju Centar obavlja i razvija znanstveni i visokostručni rad, osigurava izvođenje nastave, provodi projekte transfera znanja te osigurava znanstvenu opremu i pruža usluge drugim znanstvenim i gospodarskim subjektima.

Svojim aktivnostima Centar doprinosi popularizaciji znanosti, programskom pravcu 27 susjedstava – susjedstvo Kampus u sklopu Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, programu Europskog grada znanosti ESOF 2020 u Trstu te redovito sudjeluje u aktivnostima Festivala znanosti, organizira dane otvorenih vrata i STEM radionice.

Uz predstavljanje 10 godina djelovanja Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, posebno će se istaknuti rad u Laboratoriju za pretražnu elektronsku mikroskopiju. Naime, jedan dio postera posvećen je izložbi "Inspiracije iz nanosvijeta". Cilj ove izložbe, zajedničkog projekta Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, je objedinjenu kreativnost znanosti i umjetnosti približiti široj zajednici. Na izložbi će svi zainteresirani posjetitelji moći pogledati odabrane slike nanosvijeta snimljene pretražnim elektronskim mikroskopom i njima inspirirane radove studenata Akademije.