NULTI DANI JOŠ UVIJEK TRAJU

Nulti dani galerije SKC šibaju dalje prepuni uzbudljivih sadržaja. Radionice su popunjene, ali u utorak 10.12. s početkom u 18:00 možete poslušati dva zanimljiva predavanja koja kroz psihologiju i matematiku propituju fotografiju i prostor.

Otvorenje

Prof. dr. sc. Dražen Domjan govorit će o pitanjima percepcije, odnosno bitne razlike između oka i fotoaparata u svom predavanju “Od fotografskog aparata do organa vida”, a studentica matematike Doris Puž - dotaknut će se (Ne)stvarnog prostora vektora.

Za 13.12. najavljena je izložba radova polaznika i polaznica izuzetno uspješnih radionica (“Fotografija koja zauzima malo prostora” voditelja Luke Kedža; radionica studijske rasvjete voditelja Stephany Stefan i Ivana Vranjića te radionica/razgovor Karla Čargonje). Upravo tom izložbom završit će manifestacija Nulti dani Galerije te započeti 35. Ri Rock Festival.

  PREDAVANJA: Od fotografskog aparata do organa vida ------------------------------------------------------------------- predavač: prof. dr. sc. Dražen Domijan vrijeme i mjesto predavanja: 10.12.2013. U 19.00 h u prostorima Palacha

Iako se na prvi pogled čini da ljudsko oko radi na isti način kao fotografski aparat, odnosno da pasivno registrira obrazac svjetla koji se reflektira iz okoline, u ovom predavanju ukazat ćemo na bitne razlike između oka i fotoaparata. Oko je aktivan organ koji stalno nadopunjuje i mijenja sliku koju šalje u mozak. Nadalje, mozak prerađuje podatke dobivene iz oka i kreira sliku okoline koja je dovoljno bliska stvarnom stanju u svijetu da nam omogućuje kretanje, ali koja nije savršeno jasna i precizna kako nam se čini. Zanimljiv uvid u funkcioniranje oka i mozga daju nam perceptivne iluzije, odnosno greške percepcije, koje se fotoaparatu ne mogu dogoditi. Prikazat ćemo iluzije iz područja boja, svjetline, pokreta i dubine koje sve ukazuju na konstruktivnost vidne percepcije. Drugim riječima, percepcija nije puko preslikavanje okoline nego kompleksan proces koji uključuje brojne pretpostavke, heuristike i znanja koje se integriraju sa senzornim podacima i koja nisu dostupna fotoaparatu.

 Biografija:

Prof. dr. sc. Dražen Domijan rođen je u Rijeci, 13. kolovoza 1973. godine. Diplomirao je psihologiju 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a doktorirao 2000. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Od 1997. radi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci gdje je 2009. godine izabran u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednoga profesora. Znanstvene i stručne radove iz područja percepcije objavljuje u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima, a s priopćenjima je sudjelovao na većem broju domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Bio je voditelj i suradnik na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata kao i predstojnik Katedre za Metodologiju i opću psihologiju te voditelj Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju. nulti dani letak(Ne)Stvarni prostor vektora ------------------------------------------------------------------- Predavačica: Doris Puž vrijeme i mjesto predavanja: 10.12.2013. U 18:00 h u prostorima Palacha Naivna definicija matematike glasi: matematika je znanost o količini i prostoru. Znanosti o količini i prostoru u svojem su jednostavnijem obliku poznate kao aritmetika i geometrija. Proučavanje prostora je u matematici počelo kada je Euklid postavio svojih 5 aksioma o prostoru prije više od 2300 godina i taj se prostor danas zove euklidski prostor. Kako sve jedan matematičar danas može gledati na prostor i pristupiti njegovom proučavanju? Koji je to koncept prostora onaj najbliži ljudskoj prirodi i u konačnici onaj koji bi svima trebao biti jasan I razumljiv? Biografija: Doris Puž rođena je 4. veljače 1992. godine u Rijeci gdje je završila prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Andrije Mohorovičića. Nakon završene srednje škole odlučila se intenzivnije posvetiti matematici, a trenutno je studentica 3. godine na Odjelu za matematiku pri Sveučilištu u Rijeci. Područje njezinoga interesa su prije svega matematički prostori koje proučava kada joj demonstrature koje vodi na fakultetu ostave slobodnoga vremena. Nakon završetka studija cilj joj je posvetiti se znanstvenom proučavanju prostora unutar doktorskoga rada.

------------------------------------------------------------------- 

„Ali pitanja su prostora upravo time što su beskonačna beskonačno neodgovorena i stoga moraju biti uvijek iznova postavljena. … I upravo su ti prostori presijecanja pregovora i trpljenja ono što uvijek iznova traži istraživanje.“

Marko Luka Zubčić

Istraživanja mogu izmijeniti i obogatiti naše unutrašnje strukture, naša čitanja i svjesnosti prostora zato posjetite zanimljiva predavanja, naučite nešto o fotografiji i prostoru kroz naizgled neuobičajene kontekste matematike i psihologije. Obrazujte se neformalno!!!!!