”Nije samo rigojanči…” nova izložba na UNIRI panelima

U ponedjeljak, 4. listopada 2021. na vanjskim izložbenima panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je otvaranje izložbe Nije samo rigojanči… Istaknute vrijednosti Mađarske”. Autorica izložbe je lektorica za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Eszter Baričević Tamaskó.

Više tisuća Mađara dolazi u Rijeku i okolicu svake godine, no Riječani rijetko putuju u Mađarsku te relativno malo znaju o njoj. Između Mađarske i Rijeke postoje mnoge poveznice, a među njima je i zaboravljeni pa nedavno opet oživljeni kolač, rigojanči. Otud i naziv izložbe. Fokus izložbe je na mađarskim gastronomskim vrijednostima, no doći će tu do izražaja i one druge možda manje poznate vrijednosti poput kvalitetne zabave i istaknutih znanstvenih dostignuća. Tako će se na plakatima moći saznati informacije poput: koja je paprika najljuća ili što se dobije u Mađarskoj kad se naruči gulaš (što nema veze s gulašem u Hrvatskoj) itd.  Kako bi se ovaj ”tajanstveni jezik” približio lokalnom stanovništvu, a posebno studentima, na svakom je plakatu par osnovnih izraza na mađarskom jeziku, kazala je autorica.

Studenti Sveučilišta u Rijeci od ove akademske godine mogu odabrati mađarski jezik kao izborni predmet, a lektorica Baričević Tamaskó navela je kako već ima upisana 24 studenta.

János Dezső, prvi savjetnik u Veleposlanstvu Mađarske i ravnatelj Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu bio je uvaženi gost otvaranja izložbe. U kratkom obraćanju naveo je: Rijeka je grad s burnom prošlošću, a nama Mađarima posebno draga jer je nekada predstavljala mađarska vrata prema moru, prema svijetu. Za vrijeme mađarske uprave Rijeka je izrasla iz malog gradića u veliku i značajnu europsku luku. Mnoge su arhitektonske i građevinske vrijednosti ostale u Rijeci iz tih vremena poput luke Baroš i Guvernerove palače. Više od pola milijuna Mađara svake godine, posebno ljeti, posjeti Hrvatsku, a opet nam se nekako čini da malo znao jedni o drugima. Nadam se da će ova izložba doprinijeti boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju, zaključio je g. Dezső te pozvao Hrvate da posjete Mađarsku i njezine znamenitosti.

Nakon otvaranja izložbe uslijedio je razgled a potom i mala degustacija autohtonih mađarskih proizvoda.

Izložbu je moguće razgledati do 13. listopada 2021.

TEXT: UNIRI