Nakon očaja – Izložba Katarine Musap

4. rujna, u 20 sati u Galeriji SKC. 

Nakon očaja diplomska je izložba Katarine Musap koja obuhvaća seriju autoportreta u tehnici suhe igle, prezentirajući matrice i otiske.

Kroz motiv autoportreta prirodno se javlja pojam subjektivnosti, koja je jedinstvena iskustvima svakog čovjeka. Autor(ica) i promatrač(ica) imaju različit pogled na realnost, tako i poimanje autoportreta sadrži subjektivnu karakteristiku koju autorica istražuje kroz svoj rad. Oblik autoportreta određen je nepravilnom plohom ploča za ofsetni tisak. Umjetnica rezanjem nepravilnih ploha, podloga za crtež, lica podređuje obliku i smješta ih unutar zadanih granica. Iskrivljena lica autorice u tehnici suhe igle ilustriraju razna emocionalna stanja, od dosade do ravnodušnosti i sreće. Oči, nos, usta i kosa “guraju se” u svrhu pronalaska svog mjesta na plohi. Namjera autora(ice) u prikazu sebe mijenja i poruku koju prenosi promatraču. Različitim pogledima koje lica upućuju promatraču te svjesnim iznošenjem emocija u obliku figurativnih elemenata, kao što su grimase ili apstraktnim elementima, kao što su linija, mrlja i boja, autorica određuje način na koji se prezentira promatraču. Nesvjesnim elementima koji su nastali temeljem emocionalnog stanja promatrač(ica) stvara vlastitu ideju o autorici i njenom psihičkom stanju kroz ovu seriju radova. Kombinacijom namjernog i nenamjernog autorica i promatrač(ica) subjektivno i osobno proživljavaju svaki rad pojedinačno.

Katarina Musap studentica je druge godine diplomskog studija likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s grafikom kao glavnim modulom. Osim tehnika dubokog tiska u grafici, crtanja, oslikavanja murala te eksperimentiranja s materijalima, interesira je istraživanje (auto)portreta u svrhu propitivanja vlastitih i tuđih psiholoških stanja. Sudjelovala je na više skupnih izložbi u Rijeci, oslikala murale u Istri, Dalmaciji i na Kvarneru te je samostalno izlagala u DKC Lamparni u Labinu.

Izložbu, koja se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci - Studentskog kulturnog centra i uz sve preporučene mjere, moguće je pogledati do 9. rujna, od 17 do 20 sati (Galerija SKC – OKC Palach, Kružna 8, Rijeka).