Nagrađivana predstava „I…divan dan” ponovno je na repertoaru

divan_web-512x1024

Nagrađivana predstava „I…divan dan” Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci ponovno je na repertoaru u Filodrammatici - 9., 10. i 12. listopada 2014. u 20 sati (prostor Galerije Drugo more). Autorski projekt Nine Sabo i Valentine Lončarić, pod mentorstvom Lenke Udovički i RadeŠerbedžije, osvojio je prvu nagradu međunarodnog studentskog žirija na 18. međunarodnom studentskom festivalu „Istropolitana projekt” u Bratislavi ove godine.

Produkcija izvedbeno-kazališnih  predstava u sklopu SKC-a pokrenuta je s ciljem obogaćivanja kazališne ponude za studente te pružanja mogućnosti  za stvaranje mladim redateljima i glumcima.

..........................

DSC_7536Osnovna ideja i koncept: red. prof. Rade Šerbedžija.  Dramaturgija i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić.   Glume: Nina Sabo i Valentina Lončarić.  Dodatni tekstovi: Nina Sabo. Scenografija i kostimografija: Ivana Butković.  Tehnička podrška: Marin Lukanović. Dizajn plakata: Dragan Kordić.  Mentori: doc. Lenka Udovički i red. prof. Rade Šerbedžija.

Autorski projekt Nine Sabo i Valentine Lončarić (studentica Poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci), nastao je prema motivima drame „Happy days“ Samuela Becketta. Po osnovnoj ideji i konceptu te pod mentorstvom red. prof. Rade Šerbedžije i doc. Lenke Udovički, studentice su se upustile u eksperimentalni projekt. Služeći se tehnikom improvizacije i istraživanjem dramskog teksta, Beckettov tekst premještaju u posve drugi kontekst koji odstupa od teatra apsurda, a kojim predstava dobiva novu dimenziju socijalne tematike. Na izvedbenoj razini, predstava se bavi mogućnostima tehnike improvizacije u glumi, njenog odnosa prema dramaturgiji i stvaranju teksta na licu mjesta te mogućnostima stvaranja i rastvaranja scenskih svjetova. Na taj način predstava se odmiče od teatra apsurda, a s druge ga pak strane ne poništava, već istražuje mogućnosti u kojima on može biti prepoznatljiv u svakodnevici jednog odnosa. Zatvorene u sobu, a opet svaka u svoj svijet Winnie i  Glorija otkrivaju nam svakodnevicu prisilnog odnosa i načina na koji se taj odnos odvija iza zatvorenih vrata. Nemoćna Winnie pokušava uspostaviti komunikaciju sa svojom njegovateljicom Glorijom, koja putuje u zamišljeni bolji život koji je negdje čeka. U njihovoj sobi cijeli život satkan je od jednog divnog dana.