Manifest – reprogramiranje granica umjetnosti, diplomska izložba Nicol Načinović

Diplomska izložba „Manifest – reprogramiranje granica umjetnosti“ autorice Nicol Načinović, studentice likovne pedagogije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci za javnost će se otvoriti u petak, 30.11.2018. s početkom u 20:00 sati u Galeriji SKC.

O izložbi:

Umjetnica istražuje društvo i svijet koji nas okružuje referirajući se pritom na djelo „Vrli novi svijet“ Aldousa Huxleya koristeći umjetnost kao pištolj s metkom.

Njezina se nastojanja zapravo nalaze u težnji za slobodom koju želi potaknuti i u promatraču.

Davne 1932. godine Aldous Huxley napisao je ”Vrli novi svijet” i time otvorio Pandorinu kutiju i sveo čovjeka kao na biološki stroj. U svojoj antiutopiji Huxley donosi sliku mogućeg društva, a izvan kojeg, odvojeni nepremostivim ogradama, ostaju rezervati „divljaka“. Društvo ”Vrlog novog svijeta” nikada nije imalo prilike slobodno misliti. U svijetu u kojem je potrošnja temeljno načelo, stabilnost osnovni postulat, sve što ne doprinosi tome, postaje štetno i zabranjeno” – i time je započeto autoričino preispitivanje i istraživanje slobode potrošačkog društva kroz njeno stvaralaštvo.

Umjetnost je ”pištolj s metkom” kojeg se umjetnik ne smije bojati upotrijebiti.

manifest

Izložba je otvorena do 7.12.2018., ponedjeljkom i petkom od 17 do 20 sati.

U četvrtak, 6.12.2018. od 17 do 20 sati izložbu će popratiti druženje s umjetnicom. Nicol Načinović boravit će u prostoru i otvoriti mogućnosti dijaloga s posjetiteljima!