KULTURA OTPORA/ŠIZOFRENIJA POBUNE

  Projekt „Nemirni Studiji 2013“, predstavljen na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u mjesecu studenome, održava prvu javnu tribinu naziva „Kultura Otpora/Šizofrenija Pobune“. Tribina će se održati u „Molekuli“ (Delta 5/I – bivša zgrada IVEX-a, prvi kat desno), 17.12.2013. s početkom u 18:00. nemirnistudiji U kapitalizmu nema čega nema, pogotovo u onom tranzicijskom...

„Nemirni studiji“ u praksi su serija predavanja, tribina, projekcija i radionica čiji su sadržaji prvenstveno namjenjeni riječkim studentima i studenticama, ali i svim zainteresiranima za teme kao što su ljudska, građanska, radnička prava, aktivizam, nenasilje, izgradnja mira i sl.

Neke od tema koje ćemo svi zajedno pokušati izoštriti u fokusu su ljudska i manjinska prava i kako ih ne ugroziti, utjecaj Crkve na svjetovna pitanja i utjecaj politike na nevladin sektor, novi momenti u riječkoj kulturi (SKC, Republika, Palach...), granice aktivizma i nasilja odnosno u kojim sve trenutcima aktivizam gubi smisao ili kompas.

 

-----------------

------------------

Gosti tribine „Kultura Otpora/Šizofrenija Pobune” su:

N. ZelicNebojša Zelić- asistent na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta u Rijeci

Do grupne polarizacije dolazi kada se suprotstavljene strane počnu okruživati samo svojim istomišljenicima, bez da raspravljaju sa suprotnom pozicijom – tada brzo i neminovno dolazi do radikalizacije stavova koji su u početku bili umjereni. Sve u svemu, cilj nije više obraniti svoje stavove pred drugima, već ocrniti drugu opciju. Pritom se radi samo o mobilizaciji istomišljenika, a ne na argumentiranju koje može promijeniti mišljenje suprotne strane ili na postizanju kompromisa.

Građani će se uvijek razlikovati po svojim političkim opredjeljenjima i vrijednostima koje prihvaćaju i kojima daju prioritet. Ustav na neki način treba postaviti prag tolerancije i definirati one vrijednosti na temelju kojih poštujemo vrijednosne stavove drugih, unatoč tome što te stavove smatramo pogrešnim, grešnim ili neispravnim.

(Nl, 17.11. 2013.)

Mima Simić - filmska kritičarka, književnica i lgbtq aktivistica M. Simic

Mnogo je zemalja i društava, pa i onih najkatoličkijih, poput Španjolske i Irske, prigrlilo svoje pedere i lezbe - i te zemlje nije pogodio meteor, najezda skakavaca ili epidemija homoseksualnosti. Heterići žive kako su oduvijek živjeli - a homići i njihove obitelji su sretniji - pa je tako, po zakonima statistike, u globalu sretnije i društvo koje zajedno grade. Ja sam u tom smislu strpljiva.

 Uglavnom se ne živciram oko izljeva netrpeljivosti s raznih strana, jer sam svjesna tijeka povijesti i jer esencijalno volim vjerovati da su ljudi u svojoj biti dobri, samo im treba malo vremena i truda da se kao takvi autaju.

(tportal.hr)

   

D. BatareloDamir Batarelo- predsjednik saveza udruga „Molekula“, aktivist

Percepciju da je Molekula zatvoren prostor, za uski krug ljudi, sada moramo promijeniti. Ovo je trenutak koji treba iskoristiti na svačiju korist, i zato bih sve koji nešto rade pozvao na suradnju. 

Htio bih da Rijeka postane kulturni centar, na tragu Ljubljane u kojoj se stalno nešto događa. Mislim da ovo stvarno jest trenutak koji Rijeka treba iskoristiti. Da parafraziram naslov stvari od Grča "Sloboda izlazi u javnost" - e pa volio bih da se sada desi da "kultura izađe u javnost".

(korzonet.hr) 

-----------------------

-----------------------

C. Cargonja

Damir Čargonja Čarli-bivši dugogodišnji voditelj Palacha, multimedijalni umjetnik

Ljubljana je kulturni centar s kojim se Rijeka i Zagreb danas ne mogu uspoređivati. Tome su pridonijeli razni faktori, no ja se sa sjetom sjećam vremena kada je Rijeka stajala uz bok Ljubljani, a po nekim subkulturnim događanjima bila i ispred nje. Izuzmemo li prednost glavnog grada, u Zagrebu je kao i u Rijeci.

(Novosti)      

..................................................................................................................

protest

Izvoditelji projekta “Nemirni studiji 2013” su Centar za Mirovne Studije iz Zagreba i MIRamiDA Centar iz Grožnjana, a u provedbu projekta sa strane riječkog Sveučilišta uključen je novoosnovani Studentski kulturni centar. Podršku daje i Udruga PUK..