Kuc, kuc, ovdje Tifološki muzej! I studentski radovi.

27. siječnja u Galeriji SKC predstavit će se putujuća izložba Tifološkog muzeja iz Zagreba te studentice APURI Ivona Habijanec, Gloria Arapović, Lucija Granić i rad studentice Ivane Filip sa Akademije Gerrit Rietveld iz Amsterdama.

Najavu izložbe moguće je poslušati na stranicama Radia Rože od 20. siječnja

Kuc - kuc, ovdje Tifološki muzej! (Zagreb)

Tiflološki muzej izuzetan je muzej, rijedak i u svjetskim razmjerima.
On je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida.
Tradicija rada dugačka preko šest desetljeća zavređuje da se s njegovim djelovanjem i postignućima upozna što šira zajednica. Izložba naglašava ulogu i značenje nesvakidašnjeg muzeja čija se specifičnost ogleda u sadržaju kojim se bavi, u sakupljenim zbirkama, izložbenoj aktivnosti te u pedagoškoj djelatnosti. Izložbenim panoima prezentiraju se vrijednosti muzeja, zajednica se upoznaje s postignućima slijepih osoba, promovira se tolerancija i razumijevanje prema pravima i osobnostima drugih i drugačijih osoba.

Touchery , taktilna igra Ivone Habijanec (Rijeka)

Touchery je taktilna igra pamćenja izrađena je tehnologijom 3d printa. Igranjem se stimulira osjet opipa i uvježbava sposobnost upuštanja u nova iskustva, potiče se uspješnije shvaćanje svijeta oko sebe, a pritom se i zabavlja. Prednost igre je razvijanje empatije prema slijepim osobama i razumijevanje njihovog načina funkcioniranja. Igra je projekt, inovacija i dio sedme generacije (2017.) StartUp inkubatora u Rijeci.


Ideja o izradi rada nastala je kao rezultat područja studiranja - likovne pedagogije. Kako bih spojila kiparstvo sa pedagoškim radom, odlučila sam izraditi dječju igru. Prvobitno je to bio drveni prototip koji je u sklopu StartUp inkubatora izrađen u 3D printu

Ivona Habijanec

Geometrijski likovi izrađeni od kiparskih materijala, taktilna slikovnica Lucije Granić i Glorie Arapović (Rijeka)

Slikovnica Geometrijski likovi izrađeni od kiparskih materijala osmišljena je kao taktilna slikovnica namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci u osnovnoškolskoj dobi. Geometrijski likovi izrađeni su od različitih kiparskih materijala poput žice, gipsa ili gline kako bi djeci omogućilo jednostavno raspoznavanje i upoznavanje sa materijalom koje koriste umjetnici u svojim radovima putem dodira. Na svakoj stranici slikovnice nalazi se i tekst na Brailleovom pismu koji opisuje karakteristike materijala.

Motivacija za rad nastala je u sklopu programa metodika likovne kulture pod mentorstvom asistentice Nine Licul. Nakon posjete OŠ Pećine i njihovog odjela za slijepu i slabovidnih djecu odlučile smo napraviti slikovnicu koja bi djeci osnovnoškolske dobi približila i upoznala ih sa kiparskim materijalima kroz jednostavne oblike geometrijskih likova.

Lucija Granić i Gloria Arapović

She hears, she feels, then she surrenders; video Ivane Filip (Amsterdam)

Istraživanja odnosa čovjeka i životinje dovela su me kao autoricu do umijeća poniznosti pred drugim i konačno do Jacqueline i Nadie, slabovidne osobe i njenog psa vodiča.
“Prije sam se bojala ići van po mraku. Sad kad imam nju, samo idemo. Ona je uvijek je spremna.”, kaže Jacqueline.

Ivana Filip je multimedijalna umjetnica koja radi u medijima performansa, videa, fotografije, teksta. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i pokretnu sliku na Gerrit Rietveld Academy u Amsterdamu. Trenutno pohađa magisterij "Performing Pulic Space" na Fontys School of Fine and Performing Arts.