Otvorena izložba – Izvan lubenice

U petak, 14. listopada 2022. Galerija SKC ugostila je događaj koji kroz izložbu, tribinu i performans slavi rad, kreativnost i život Karle Unušić.

Ovaj poseban događaj započeo je tribinom Alati udruživanja i odlučivanja koja je tematizirala mentalno zdravlje i umjetnost te procesa žalovanja zbog gubitka, a uz okupljenu publiku, studentice i studente, razgovor su predvodili: rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, viša stručna savjetnica i djelatnica Sveučilišnog psihološkog savjetovališta u Rijeci, dr. sc. Jasminka Juretić, izv. prof. dr. Sanja Bojanić, doc. art. Nataša Antulov, poslijedoktorandica dr. sc. Milica Czerny Urban i poslijedoktorand dr. sc. Marko Luka Zubčić.

Tribina je propitivala teme koje razumijevamo kao proces žalovanja zbog nestanka i smrt bliske osobe te rastanak od sebe kakvi smo bili od trenutka kada nas takav događaj mijenja. Istaknuto je da istražujući što nam može pomoći u procesu žalovanja, tugujemo, propitujemo se, čak i ljutimo, posežemo za prošlošću ali i za priznanjem, odmorom, zajednicom, razmišljanjem, podrškom, brigom i druženjem, kao i povlačenjem iz zajednice i mirovanjem. Žalovanje to traži od nas, mi to tražimo od žalovanja.

Kroz temu odnosa mentalnog zdravlja i umjetnosti, u razgovoru se naglasila važnost prisutnosti institucija koje imaju odgovornost pravovremene intervencije, kao i pružanju svih potrebnih uvjeta važnih za postojanje sustava podrške. Također je naglašena važnost povjerenja posebice zbog senzibilnosti umjetničkog okruženja i edukacije u području umjetnosti. Tribina je prožeta i razmišljanjima o važnosti terapeutskog učinka umjetnosti kojom možemo kroz iskustva drugih, spoznati nešto i o sebi samima. Uz istaknutu važnost razumijevanja, prokomentirani su i različiti alati koju pomažu u nošenju sa sastavnim dijelovima naših života - gubicima i smrti.

Tribinom se najavio i nadolazeći studijski program. Naime, Alati djelovanja i udruživanja, sveučilišni je projekt kojim će se u okviru programa mikrokvalifikacija jednog novog studijskog programa, obuhvatiti teme mentalnog zdravlja i umjetnosti i u njegovom istraživačkom segmentu, temu žalovanja.

Po završetku razgovora, uslijedilo je otvorenje izložbe Karlinih radova nastalih tijekom proteklih nekoliko godina. Izložba, otvorena uz glazbenu pratnju benda Cura i dečko, obuhvaća slikarske i kiparske radove, mozaike, crteže, kolaže i ilustracije u selekciji APURI studentica, Karlinih kolegica.

Vikend druženje zaključeno je performansom i radionicom održanim u subotu u Dječjoj kući, a izložba „Izvan lubenice“ ostaje otvorena u Galeriji SKC do petka, 21. listopada 2022. Radno vrijeme Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka, OKC Palach) je radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.


NAJAVA DOGAĐANJA

Izvan lubenice dvodnevni je događaj koji kroz izložbu, tribinu i performans slavi rad, kreativnost i život Karle Unušić. U petak, 14. listopada 2022. od 17:30 u Galeriji SKC održat će se razgovor na temu mentalnog zdravlja i umjetnosti te procesa žalovanja zbog gubitka, dok je u 19:30 zakazano otvorenje izložbe Karlinih radova. U subotu, 15. listopada, u Dječjoj kući održat će se dječja radionica/performans pod vodstvom Irme Unušić čime će se zaključiti ovaj poseban dvodnevni događaj.

Prvi dan događaja obuhvaća tribinu pod nazivom Alati udruživanja i odlučivanja i otvorenje izložbe radova Karle Unušić u Galeriji SKC.

Tribina - razgovor Alati udruživanja i odlučivanja

Petak, 14.10. od 17:30h, Galerija SKC

Nestanak i smrt bliskog, gubitak oslonca, rastanak od sebe kakvi smo bili od trenutka kada nas takav događaj mijenja i kada se remeti naša svakodnevica, teme su koje razumijevamo kao proces žalovanja.

Uvriježen je stereotip da se probijamo kroz žalovanje da bi nam čim prije bilo bolje, kako bismo pokazali da možemo naprijed i uvijek dalje. Stvar, međutim, nije sasvim jednostavna i sastoji se od dva obrasca: intuitivnog koji obuhvaća afektivnu reakciju, kao i instrumentalnog koji se manifestira kroz promjene našeg ponašanja. Oba se protokola manifestiraju kao krajnje točke jednog kontinuuma stapajućih i disonantnih elemenata.

Istražujući što nam može pomoći u procesu žalovanja, tugujemo, propitujemo se, čak i ljutimo, posežemo za prošlošću ali i za priznanjem, odmorom, zajednicom, razmišljanjem, podrškom, brigom i druženjem, kao i povlačenjem iz zajednice i mirovanjem. Žalovanje to traži od nas, mi to tražimo od žalovanja.

Alati djelovanja i udružvanja, sveučilišni je projekt kojim će se u okviru programa mikrokvalifikacija jednog novog studijskog programa, obuhvatiti teme mentalnog zdravlja i umjetnosti i u njegovom istraživačkom segmentu, temu žalovanja.

Na tribini razgovaraju: rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, viša stručna savjetnica i djelatnica Sveučilišnog psihološkog savjetovališta u Rijeci, dr. sc. Jasminka Juretić, izv. prof. dr. Sanja Bojanić, doc. art. Nataša Antulov, poslijedoktorandica dr. sc. Milica Czerny Urban i poslijedoktorand dr. sc. Marko Luka Zubčić.


Izložba Izvan lubenice

Petak, 14.10. od 19:30h, Galerija SKC

Otvorenje izložbe radova Karle Unušić.
Kroz radove nastale tijekom proteklih nekoliko godina, ovom izložbom slavimo rad i kreativnost Karle Unušić. Izložbom održavamo sjećanje te slavimo Karlinu kreativnost koju je prenosila kroz različite medije i likovne tehnike. Izložba obuhvaća slikarske i kiparske radove, mozaike, crteže, kolaže i ilustracije u selekciji APURI studentica, Karlinih kolegica. Izložbom i druženjem, zajedno stvaramo poseban ambijent u galerijskom prostoru uz izlaganje i gledanje radova, razgovor i okupljanje.

Izložba ostaje otvorena do petka, 21. listopada 2022. Radno vrijeme Galerije SKC je radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.


Performans / dječja radionica BRLOG

Subota, 15.10. od 11 sati, Dječja kuća

Dan nakon otvorenja izložbe, održat će se dječja radionica “Brlog” pod vodstvom Irme Unušić (umjetnička organizacija SHOOMA). Broj polaznika/ca je ograničen, a svoje mjesto možete rezervirati ispunjavanjem Google upitnika.