Izložba „Riječka transplantacijska priča“ stigla na UNIRI panele

Od srijede 13. listopada 2021. godine, pa do 2. studenog 2021. godine na vanjskim UNIRI panelima moći će se razgledati izložba „Riječka transplantacijska priča“.

Izložba je to, koja je nastala povodom nastavka obilježavanja 50. obljetnice prve uspješne transplantacije bubrega u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a prikazuje riječki transplantacijski program koji dominantno uključuje transplantaciju bubrega, ali i transplantaciju bubrega i gušterače te transplantaciju jetre. Zajednički su je osmislili i podržali Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Grad Rijeka.

Cilj izložbe je na jednostavan i pristupačan način te uz pomoć autentičnog slikovnog materijala pokazati što je transplantacija, u čemu je njezina važnost i koja je to snažna poveznica s našim gradom.

Također, želi se naglasiti kako je transplantacijski program riječka posebnost kojom svi možemo biti ponosni i koju moramo kao nešto naše, riječko i posebno isticati. Dinamičan i uspješni riječki transplantacijski program nije samo ugodna prošlost već naša svakodnevnica koju živimo i  budućnost kakvoj se nadamo.

Prvi dio izložbe je posvećen povijesnom dijelu transplantacijskog programa. Naime, ove godine se navršilo 50 godina od prve uspješne transplantacije bubrega u Rijeci, Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Prikazani su preduvjeti za pokretanje takvog programa (otvaranje dijalitičkog centra na Sušaku, program eksperimentalne kirurgije, osnivanje multidisciplinarnog tima i Transplantacijske sekcije).  Poseban osvrt je dan na voditelja transplantacijskog programa kirurga prof. Vinka Frančiškovića te na prof. Šimu Vlahovića kao transplantacijskoga imunologa. Prva transplantacija bubrega je učinjena 30. siječnja 1971. godine u tadašnjoj bolnici „Dr. Zdravko Kučić“ na Sušaku pod vodstvom prof. Vinka Frančišković, što je prikazano foto-pričom kao i stručnim člankom koji je objavljen u Liječničkom vjesniku. Pioniri riječkog transplantacijskog programa su zacrtali put koji se održao sve do današnjeg dana. No, svoje znanje su nesebično dijelili te su uz njihovu pomoć učinjene i prve transplantacije bubrega u Zagrebu, Sarajevu, Skopju i Osijeku.

U drugom dijelu izložbe prikazani su dosadašnji rezultati i postignuća transplantacijskog programa. Taj program se kontinuirano nastavio kroz slijedeća desetljeća te nije prestao niti tijekom Domovinskog rata niti ga je zaustavila COVID-19 pandemija. Do današnjeg dana je u riječkom transplantacijskom centru učinjeno više od 1200 transplantacija bubrega, pet transplantacija bubrega i gušterače i tri transplantacije jetre. Preživljenje i bolesnika i presatka je na europskom nivou. Također su izložbom obuhvaćeni i sami transplantirani bolesnici i njihove aktivnosti. Usko vezan uz transplantacijski program je i donorski program, a upravo je KBC Rijeka najjača donorska bolnica u Hrvatskoj što je vidljivo iz slikovitih tablica.


Riječki transplantacijski program značajno je unaprijedio živote brojnih naših sugrađana s kroničnom bubrežnom bolešću. No, isto tako ovaj je program doveo do unaprjeđenja svih struka koje su u njega bile uključene - urologije, kirurgije, nefrologije, anesteziologije, patologije, imunologije, transfuziologije, radiologije, nuklearne medicine… Uključivanjem u taj program proširile su se granice tih područja. U sklopu transplantacijskog programa provođeni su i mnogobrojni znanstveni i stručni projekti,  obranjeni magisteriji i doktorske disertacije te objavljeni znanstveni i stručni radovi. Slobodno možemo reći da je razvoj riječkog transplantacijskog programa produžio i poboljšao živote naših bolesnika, naših sugrađana te doveo do značajnog napretka riječke medicine koji se može pratiti do današnjih dana.

Izložba je inače otvorena 5. listopada 2021. na vanjskim izložbenim panelima na Korzu, gdje su prisustvovali i okupljenima se obratili:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
prof. dr. sc. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke,
dr. sc. Diana Maržić, zamjenica ravnatelja Kliničkog bolničkog centra,
prof. dr. sc. Josip Španjol, prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i
prof. dr. sc. Dean Markić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u ime autora izložbe.