Izložba “Priroda i društvo” se nastavlja


Izložba “Priroda i društvo” se nakon stanke, radi prokišnjavanja krova, nastavlja. Radove Josipe Čeliković možete pogledati u Galeriji SKC u srijedu 15.04. i četvrtak 16.04. od 9:00-21:00h.

U sklopu izložbe održat će se i dvije kreativne radionice:

☼ 15.4 u 16 h – “Zemlja zemlji” radionica izrade papirnatih sadnica

☼ 16.4 u 16 h “Guerilla Gardening & čajanka”.

Galerija SKC

Facebook

“Postav radova Josipe Čeliković u galeriji SKC Rijeka, već svojim nazivom odražava način na koji Josipa formira svoje autorsko promišljanje. Poigravanje s  materijalima tvori objekte i instalacije koji propituju odnose čovjeka i prirode, urbanog i ruralnog, te postavljaju uvijek aktualno pitanje sveopćeg otuđenja – i to onog od prirode izvan i unutar nas samih. “

unnamed (1)

Postav radova Josipe Čeliković u galeriji SKC Rijeka, već svojim nazivom odražava način na koji Josipa formira svoje autorsko promišljanje. Poigravanje s  materijalima tvori objekte i instalacije koji propituju odnose čovjeka i prirode, urbanog i ruralnog, te postavljaju uvijek aktualno pitanje sveopćeg otuđenja – i to onog od prirode izvan i unutar nas samih.

Rad “Kapsule“ kao ‘alternativna tableta za suvremeno društvo’ nastaje na filozofiji Matrix-a i izmještanja čovjeka iz njegovog prirodnog konteksta. Kao lijek otuđenoj stvarnosti i tehnološki naprednom ali ‘bolesnom’ društvu, Josipa keramičke kapsule ispunjava celuloznim kapsulama napunjenim ljekovitim biljem. Nasuprot svijetu Matrix-a – umjetno stvorenoj iluziiji života i sablasnoj realnosti – nudi se mikro kozmos i svijet prirode koji se nalazi u  nukleusu i biti  svih stvari.

Rad “Vertikalni vrt“ na svoj način čini situaciju obrnutom, te umjesto čovjeka izmješta biljku iz konteksta vlastitog prirodnog okruženja, a njen opstanak omogućen je infuzijskim cijevima. Time biljka biva liječena i istovremeno liječi čovjeka – tvoreći vertikalni vrt u njegovom životnom prostoru.

Pročišćena i jednostavna organska forma od bijele lijevane gline “posuđena“  je od  nus-produkta masovne industrijske proizvodnje. Gipsani kalupi za multiplikate nastaju od paleta od prešane piljevine, koji se koriste pri ambalažiranju električnih aparata.

Rad“Viseći vrt“ nastao je u koautorstvu s Inom Ivandić. Recikliranim materijalima i objektima pronađenim na ulicama grada, suprotstavljeni su materijali i supstance iz prirode – borove iglice, slama i zemlja, te rastuće biljke.  Ova instalacija/ambijent , s jedne strane veliča ideju prirode koja samu sebe ciklički obnavlja i kao takva je neuništiva, dok ju istovremeno stavlja u kontekst otuđenja – svojstvenog čovjeku.

U postavu je prisutna visoka senzibiliziranost prema živim bićima, biljkama i prirodi, pri čemu Josipa i Ina problematiziraju društvo odabirom biljnog svijeta stvarajući “žive“ skulpture.

‘Priroda i društvo’ nalaze se na razmeđi suprotstavljenih svjetova, u potrazi za novom sinergijom i poimanjem duhovnosti.
COVER

Dražen Vitolović

Galerija SK