Izložba: Ne damo vam sve

U Galeriji SKC, 14. svibnja s početkom u 18 sati, održat će se otvorenje izložbe "Ne damo vam sve".

Kako izgleda život srednjoškolaca i mladih danas i kako njihovu svakodnevnicu oblikuju dominantne ideologije?  U društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom ispitujući propusne granice između sebe i svijeta.

Balansirajući na rubu frustracije i apatije,  suočavaju se s nesagledivim odnosom uzroka i posljedica kroz eksperimentiranje, kritičko promišljanje svakodnevice, pokušaj i pogrešku. Bilježeći i prateći razgovore - s vlastitim dnevnicima, prijateljima, obitelji, suprotstavljaju se površnosti društvenih odnosa. Kritiziraju strukture koje im nameću ideal izvrsnosti, konstantne produktivnosti i ambicije, kao i kult individualizma i pritisak da uvijek budemo najbolja slika sebe. Suprotstavljaju se 'odraslom' svijetu binarnosti i eksploatacije u kojem su pravila igre postavljena na štetu većine, te poručuju: „Ne damo vam sve od sebe, nećete dobiti cijele nas.“

Izložba je rezultat radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve godine fakulteta realizirali autorske radove uz mentorstvo Elene Apostolovski i Petre Čargonje (kolektiv Spačke).

Autori/ce:

Lara Grdinić, Nina Draščić, Marija Blašković, Aida Mašinović, Sarah Klešin, Claudia Bošković, Stella Sumić, Karlo Klanac


Galerija by Sara Jovanović, APURI


Spačke su nezavisna inicijativa koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke se bave marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Protekle dvije godine Petra i Elena su kroz Spačke održale dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC koje smještaju u fokus feministički osviještenu vizualnu kulturu, te su rezultirale izložbama "Rodom u koprive" (2019., 2020.). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice.

Pratite Spačke na FB i IG