Izložba “Budi čuvar posidonije” na UNIRI panelima

Otvaranje izložbe ”Budi čuvar posidonije” održano je danas, 7. srpnja 2021. na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Izložba fotografija održana je u sklopu Interreg projekta SASPAS, koji se provodi u suradnji Italije i Hrvatske.

Otvaranju izložbe prisustvovali su:

  • prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci,
  • prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić, voditeljica projekta SASPAS i
  • Jana Ažić, mag. cult., voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Cilj projekta SASPAS je evaluacija odabranih lokacija ekosustava morskih cvjetnica, često pogrešno nazivanih morskim algama te priprema mjera i aktivnosti za njihovo očuvanje i obnovu prema europskim regulatornim tijelima.

Posidonia Oceanica je endemska morska cvjetnica koja se nalazi u Jadranu, a ova izložba želi ukazati na njezinu važnost i pozivati na njezino očuvanje.

Posidonija je endem Sredozemnog mora, a njezine podmorske livade čine pluća mora, jer obogaćuju more kisikom. Jedan kvadratni metar takve  livade proizvede dnevno do 14 litara kisika. U njima živi nekoliko stotina vrsta algi i životinja: rakovi, glavonošci, školjkaši, spužve, mahovnjaci, žarnjaci, krednjaci te više vrsta riba. Svojim dugim listovima one ublažavaju nalet valova na obalu i tako sprječavaju eroziju tla, a njihovo korijenje svojim spletom učvršćuje sediment i tako sprečava njegovo odnošenje.

Izložba je održana u sklopu istoimene kampanje Be a Posidonia Keeper ili ”Budi čuvar Posidonije”, koja je započela početkom srpnja, a trajat će do rujna ove godine.

Projektni tim  Sveučilišta u Rijeci inicijator je ove kampanje te će s partnerima iz Hrvatske i Italije u narednim mjesecima poticati nautičare i vlasnike brodova na odgovorno sidrenje i očuvanje morskog dna.

Polaganje sigurnih sidrišta temeljenih na inovativnim sustavima jedan je od glavnih ciljeva projekta, a upravo će ovo ljeto na odabranim lokacijama u Nacionalnom parku Kornati i Regionalnom parku Dune Costiere biti postavljene sigurne bove za sidrenje koje ne ugrožavaju okoliš i habitate morskih cvjetnica.

Izložene fotografije izrađene su temeljem postojećih fotografija evidentiranih aktivnosti projekta te grafičkim prikazima studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Ivane Birkaš, koja je ujedno vizualna autorica izložbe.

Radovi će biti izloženi do 24. kolovoza 2021. na UNIRI panelima. Zatim će gostovati na Korzu od 24. do 31. kolovoza 2021.


Text: UNIRI