INKUBACIJA, izložba studenata APURI

INKUBACIJA - izložba studenata APURI

U petak 8. studenog 2019. s početkom u 20 sati u Galeriji SKC, održat će se otvaranje izložba studenata APURI - INKUBACIJA!

Inkubacija kao termin označava stanje kreativnog procesa kada pojedinac nije svjestan kreativnog rješenja problema, ali je ono ušlo u njegovu podsvijest.

To je stanje kada se rad razvija podsvjesno, van kontrole pojedinca, te kada on nije u mogućnosti sveobuhvatno razumjeti njegovu buduću materijalizaciju. Njegov glavni alat postaju instinkt za snalaženje u novom i poriv za stvaranjem.

Upravo tom stanju posvećena je ova izložba, nastala tokom i nakon kolegija „Eksperimentalnog crtanja“ 2019. godine, pod vodstvom mentorice Marine Banić-Zrinščak, koje se održava na Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Srž kolegija - eksperiment, tako je diplomske studente Akademije natjerala na izlazak iz zone sigurnih, poznatih uobičajenih estetskih rješenja u područje inkubacije nove vizualne ideje i rješenja. Kao rezultat tog rada, tokom prvog semestra, nastaju, u slobodnom i neopterećenom okruženju, serije vizualno karakterističnih radova prožetih snažnom individualnošću, u kojima su studenti imali priliku zakoračiti u nove i nepoznate teritorije.

Pod vodstvom mentorice Marine Banić-Zrinščak svaki od studenata počinje gradnju njemu karakterističnog vizualnog rukopisa. U tom procesu bivaju usmjeravani u korištenje različitih materijala, alata i tehnika kako bi obogatili vlastiti rukopis u doticaju sa novim načinom materijalizacije vizualne ideje.

Rezultat toga, ova izložba, pokazuje skup radova, rađenih gotovo isključivo u mraku nepoznatoga, u stanju inkubacije, u stanju dominacije podsvjesnoga u kojem su sva dosadašnja znanja i vještine bili još jednom propitani. Upravo to stanje povezuje šestero pojedinaca čiji je rad na kolegiju Eksperimentalnog crtanja prepoznat kao potencijal za stvaranje izložbe i prezentaciju kolegija javnosti.

Izlagači: Niko Bravarić, Omar Lović, Bojana Modalek, Katarina Musap, Daria Stanko, Nora Xharrahi

Mentorica: Marine Banić-Zrinščak