“IGRANJE PROZE, PISANJE KAZALIŠTA” PROMOCIJA KNJIGE MATKA BOTIĆA

Hrvatski centar ITI i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci organiziraju predstavljanje  knjige Matka Botića "Igranje proze, pisanje kazališta- Scenske prerade hrvatske proze u novijem hrvatskom kazalištu". Promocija će se održati u srijedu, 29. siječnja 2014. u 19 sati u Knjižari Ribook. O kniizi će govoriti Darko GašparovićŽeljka Turčinović i Matko Botić,a moderator razgovora je  Marin Lukanović.

Igranje proze, pisanje kazališta - naslovnica

O knjizi Igranje proze, pisanje kazališta Boris Senker napisao je u predgovoru:

Raspravu o jednom malom ali nadasve zanimljivom segmentu našega kazališnog života Matko Botić širi u koncentričnim krugovima na kazalište i kulturu pa njegova knjiga pruža i više od povijesnoga i kritičkog uvida u, ipak središnji, problem odnosa hrvatske pripovjedne proze i hrvatskoga dramskog kazališta. Posebno je pak zanimljiva zaključna dramatizacija analize u kojoj autor, sada ne toliko povjesničar i teoretičar koliko kazališni dramaturg što temi pristupa "iznutra", iz kazališnoga a ne književnog ili književno-kritičkog očišta, glasovitu Freytagovu piramidu, sklopljenu od ekspozicije, uspona, klimaksa, opadanja i katastrofe, primjenjuje na obrađeni korpus dramatizacija/adaptacija te tako domišljato i uvjerljivo poentira svoj rad. Botićeva priča o scenskim preradama hrvatske proze u novijem hrvatskom kazalištu prekida se s krajem 20. stoljeća. Kazalište ju, međutim, nije prekinulo. Naprotiv, reklo bi se da se trudi dokazati kako je Botićeva tema i dalje aktualna. (...) Priča se nastavlja…

Biblioteka Mansioni Hrvatskog centra ITI (International Theatre Institute) u Zagrebu, jedina je teatrologijska i dramska biblioteka u Hrvatskoj specijalizirana za teoriju drame, suvremene dramske tekstove i povijest kazališta. Osnovana je 1994. godine, a do sada je u njoj objavljeno pedeset pet naslova.

..............................................................................

..............................................................................

matko_botic-150x150.....................................

Matko Botić rođen je u Rijeci 1980. godine. Od 2005. djeluje kao kazališni kritičar i dramaturg u kazalištu, na radiju, televiziji i dokumentarnom filmu. Kao dramaturg surađivao je s redateljima Vinkom Brešanom, Sašom Anočićem, Laszlom Keszegom, Jagošem Markovićem, Nemanjom Rankovićem, Janoszem Sikorom, Miroslavom Sikavicom, Jurjom Lerotićem, Hrvojem Mabićem i drugima. Objavljuje pretežito u časopisu “Kazalište” i intrenetskom portalu “Kazalište.hr”. Svira električnu gitaru i mandolinu u bendu “My Buddy Moose".