Humanitarna izložba Umjetnički impulsi otpora nasilju

Ususret Danu žena u Galeriji SKC se od 25. veljače do 1. ožujka održava humanitarna izložba radova nastalih u studenom prošle godine tijekom kampanje Bitna.si.

Autorica vizuala: Antonela Brenko

Sedmodnevna kampanja Bitna.si održana je od 19. do 25. studenog 2020. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama. Inicijativu su podržale mnogobrojne umjetnice i udruge koje su kroz različite umjetničke forme progovorile o sveprisutnom nasilju prema ženama i o načinima borbe protiv istog.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci tom je prilikom pozvao mlade umjetnice na kreiranje umjetničkih impulsa otpora nasilju prema ženama. Tako su nastali radovi i slike potaknute objavljenim pričama žena koje su doživjele nasilje u javnom prostoru. Izlaganjem prikupljenih umjetničkih impulsa otpora poručujemo da su nam ljudska prava važna te progovaramo o neprihvatljivosti svih oblika nasilja.


Postaje li seksualno uznemiravanje dio naše svakodnevnice te da li ga kao društvo normaliziramo? Na koje načine možemo pružiti otpor nasilju? Nastali radovi progovaraju o pričama žena koje se često zanemaruju i problematiziraju odnos društva prema ovoj temi.

Tijekom petodnevne humanitarne izložbe u Galeriji SKC će se prikupljati donacije za Centar za nenasilje i ljudska prava (SOS Rijeka) koji pruža pomoć žrtvama svih oblika nasilja. Autorice radova su mlade umjetnice i studentice: Laura Šipoš, Tanja Blašković, Doris La Mazza, Kaja Resman i Petra Štajdohar.

Oslikale su radove potaknute pričama iz kampanje Bitna.si. Prikupljene donacije za njihove radove, namijenjene su udruzi SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.


Napomena: program će se odvijati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Posjetiteljima će se na ulazu mjeriti tjelesna temperatura te je broj ljudi u prostoru galerije ograničen. Obvezno je nošenje zaštitnih maski i održavanje propisane distance.