05. veljače 2015.

Suvremeni bonton

Projekt „Suvremeni bonton“ rezultat je suradnje Sveučilišta (SKC-a) i PGŽ-a. Radi se o edukativno-zabavnom kvizu koji promovira dobre prakse pri korištenju novih medija.
uvod1-2-fin

 

Svjesni činjenice da su se u posljednje vrijeme novi mediji nametnuli kao nova društvena institucija koja formira i zahtijeva posebne obrasce ponašanja, odlučili smo pokrenuti projekt pod nazivom bonTon(i) – suvremeni bonton kojem je zadatak podsjetiti članove modernoga društva da i dalje postoji kodeks ponašanja kojega bi se svatko trebao pridržavati, samo ga je potrebno prilagoditi i prevesti na jezik koji je razumljiv današnjem vremenu i okolnostima. Upravo zato, bonTon(i) je kreiran kao web aplikacija u obliku kviza koji je osmišljen kao izmišljeno istraživanje naziva Komparacijska analiza i razvoj komunikacije na planetima koji koriste medije manje od 1971 godine, a koje provodi bonTon(i), lik – istraživač koji dolazi s Bezobzirno Obraznog planeta, medijski znatno naprednijeg od našeg.

Kviz se sastoji od dvanaest šaljivih pitanja kojaprovjeravaju razinu novomedijske (ne)pristojnosti te tri Primjera dobre intergalaktičke prakse s kojima nas bonTon(i) upoznaje, a koje su u obliku humorističnih crtica, odnosno praksi sa bonTon(i)jeva planeta. Nakon što osoba odgovori na sva pitanja pozicionirana je u jednu od tri moguće kategorije/rezultata – Čardak ni na nebu ni na zemlji, Bečka škola u suradnji s internatom iDovraga, zašto si tako nepristojan?.
Projekt je podržan od strane Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te Primorsko -goranske županije.

Do 31.1.2015. godine kviz „Suvremni bonton“ je ispunilo 556 osoba od kojih je 213 (38,5 %) studenata Sveučilišta u Rijeci, 50 studenata/ica (9 % sveukupnog broja) drugih Sveučilišta je dovršilo kviz. Odgovori se još uvijek skupljaju odnosno podaci se mogu dodatno analizirati. Kviz se nalazi na stranicama Kombinata.

Isprintano je 200 knjižica (BLOK PAPIRA za vježbanje (ne)pristojnosit) koje su su podijeljene studentima na svim Sastavnicama Sveučilišta.

Voditeljica projekta je Sara Livaić, FFRI studentica, a projekt je (su)financirao Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.