01. srpnja 2020.

Izložba „Izgubljeni u supermarketu”

Izložba Galerije SKC „Izgubljeni u supermarketu” predstavit će dvije mlade umjetnice i jednog mladog umjetnika: Petru Bilaver, Danijelu Mihić i Stjepana Pranjković.

10. i 11. 7.2020 u Export Drvu, u sklopu dnevnog programa festivala Zvukom preko vode udruge Ri Rock, Galerija SKC predstavlja mlade studentice i studente i potiče razmjenu s građanima i građankama koje su pozvane podržati autorice i autore te smjestiti radove u svoje domove.

Radovi istražuju egzistenciju u postmodernom društvu senzacije, profita, individualizma i univerzalizma. Postavljaju se u kontrast profilima s društvenih mreža i režiranim prikazima, čime izgrađuju ne samo razliku stvarnosti i virtualnosti već stvarnosti i fikcije. Fiktivni ambijenti i portreti ovih mladih umjetnika pružit će prozor u stvarnost za svaki interijer!”

IZGUBLJENI U SUPERMARKETU
Autorice i autor: Petra Bilaver, Danijela Mihić, Stjepan Pranjković
Kustosica: Elena Apostolovski
Moramo li se prilagoditi društvenim normama kako bi bili prihvaćeni? Koliko smo iskreni i autentični, svakodnevno pritisnuti društvenim idealima?
Kako se nosimo s neugodnim emocijama, smijemo li ih pokazati i kome?
Što se događa u ženskim kupaonicama? Što se događa ispod naše kože?
Kada razbijemo iluziju „ljudi s reklama” ostajemo „nepotpuni ljudi” ili se možda sasvim dobro snalazimo u svojoj nutrini.

Izložba „Izgubljeni u supermarketu” obuhvatit će radove riječke studentice i studenta Petre Bilaver i Stjepana Pranjkovića, koji će biti izloženi na festivalu Zvukom preko vode, i radove banjalučke studentice Danijele Mihić koju ćemo predstaviti on-line!

Petra Bilaver (Jupiterska) u digitalnom mediju stvara ilustracije stabilnog, geometrijskog svijeta. Prikazuje apstraktne prostore, interijere, javna okupljališta, u vedrim bojama jakog kontrasta i izražene geometrije, u koji smješta prirodne likove. Idealni prostori ugošćuju stvarne ljude, razbijajući stereotipni prikaz oblikom i prikazanom akcijom. Dovodi svakodnevnicu u idealne prostore, kreirajući tako ambiente zadovoljstva u kojima nalazimo odmor od pojavnog svijeta i prihvaćamo sebe kakvi jesmo.

Stjepan Pranjković u slikarskom mediju istražuje prikaz i pojavnost, tj. izražena emotivna stanja koja često prikrivamo i umjetne izraze sreće.
Promatra odnos ideala postavljenih od strane društva, masovnih medija, društvenih mreža i njihov utjecaj na pojedinca.
Autoportrete realnog prikaza grimasa bijesa i straha u zagasitom tonu intervenira jarkim linijama simboličke ekspresije emocija, te tako stavlja u kontrast stvarnost i ideal.
Podloga ovom likovnom istraživanju velika je serija kolorističkih prikaza šarenih i dopadljivih boja koje prikazuju apstrahirane grimase te istovremeno djeluju privlačno i odbojno, ugodno i neugodno.

Danijela Mihić u slikarskom mediju i simboličkom pristupu istražuje posljedice potiskivanja emocija uzrokovane društveno nametnutim idealima i strahom od neprihvaćenosti. Stvara mračne i hladne ambiente koje smješta u kontrast sa toplim tijelom. Koristi autoportret, često u izrazu strepnje i sa ljubičastom perikom na glavi, koji smješta u kupaonicu, često kadu. Prikazani lik promatra nas i poziva na empatiju u bezosjećajnom svijetu.

Poruka izložbe nalazi se u prijedlogu na propitivanje vlastite iskrenosti, emocija i pojavnosti, te u namjeri skretanja pozornosti na cjelovitost, krhkost ali i snagu osobe.

Izgubili smo se u supermarketu, u svijetu ambalaže, brenda, u nepreglednim policama šarenih proizvoda. Dok se vozimo na šoping kolicima i skrolamo zidove društvenih mreža, tražimo sami sebe u proizvodima koji će nas učiniti osobama koje želimo biti.

Naziv izložbe inspiriran je pjesmom grupe The Clash, Lost in the Supermarket.


Festival Zvukom Preko Vode prvi je riječki rock festival koji će otvoriti svoja vrata nakon izolacije. Program u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture odvijat će se 10. i 11.07. 2020. na lokaciji ExportDrva u centru Rijeke. Festival će pružiti jedinstven događaj kroz koji će okupiti glazbenike, ljubitelje glazbe te razne ostale umjetnike na jednom mjestu i pružiti događaj za pamćenje.

Tako će uz nastupe 13 bendova ponuditi i zanimljiv dnevni program kroz radionice, izložbe starih automobila, okupljanje ljubitelja Vespi, sajam rukotvorina, izložbe mladih umjetnika, a sve to u pravom riječkom rock štihu.