5. KNJIŽEVNA TRIBINA “PISAC I GRAĐANIN”

1890491_10152604589549086_125524737574074241_o30.10. u 19 sati  /  Dnevni Boravak (Ciottina 12a, Rijeka, Croatia)

Gost 5. tribine je uvaženi i poznati urednik Kruno Lokotar, ali i dvoje izvrsnih pisaca, a to su: Enver Krivac i Tea Tulić! Uz njihovu pomoć popričat ćemo o sljedećim pitanjima: Koja je uloga urednika u književnosti? U kojoj mjeri možemo reći da danas pisci/urednici zaista aktivno sudjeluju u kulturnim, društvenim pa i političkim domenama? Mora/može li i samo pisanje biti aktivistički čin? Osim rasprave oko odgovora na ova pitanja, imat ćete priliku i čuti priče od Envera Krivca i Tee Tulić.

................................................................

Kruno Lokotar je rođen 1967. Diplomirao je komparativnu književnost, istoriju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kritiku i kulturološku publicistiku je objavljivao u raznim medijima. Uređivao je časopis Godine i kulturni magazin Godine nove. Jedan je od selektora i jedini voditelj FAK-a (Festivala A Književnosti). Od  2007. godine radi kao urednik regionalne beletristike i publicistike u izdavačkoj kući Algoritam. Godine 2004. dobio je prvi put dodijeljenu nagradu Kiklop za najboljeg urednika. Kao urednik, potpisao je knjige koje su dobile nagrade: Ksaver Šandor Gjalski, Jutarnji list, Kiklop, Ivan Goran Kovačić, Vladimir Nazor, SFera, Slavić, August Šenoa, Kvirin... Objavio: FAKat, (s Nenadom Rizvanovićem), FAK-YU, special limited edition, uredio i dizajnirao, FAK JU (s Vladimirom Arsenijevićem). Urednik je u izdavačkoj kući Algoritam, Zagreb.

Tea Tulić prozu objavljuje u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima. Kratke priče su joj prevođene na engleski, francuski, talijanski, slovenski i poljski jezik. Nastupala je na mnogim književnim festivalima u regiji. 2011. osvojila je nagradu Prozak za rukopis fragmentarnog romana “Kosa posvuda” koji je Vjesnik svrstao u pet najboljih proznih knjiga u 2011, a Jutarnji List u polufinale istoimene nagrade. Hrvatsko Ministarstvo kulture je knjigu nagradilo kao jednu od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. po kriteriju visoke književno-umjetničke vrijednosti. Bila je prva stipendistica književne rezidencije KROKODIL u Beogradu gdje joj je također objavljena knjiga. Članica je neformalne riječke književne skupine RiLit.

2013 godine književno – glazbena suradnja riječke književnice Tee Tulić i riječkog glazbenog kolektiva Japanski Premijeri rezultira  spoken word mini albumom “Albumče” 

Enver Krivac je svestrani autor – radio voditelj, glazbenik, strip-crtač i književnik . Jedan je od pokretača udruge Katapult iz Rijeke. Autor je romana “Ulica Helen Keller“ (2010), te strip albuma. Za priču “Rainbowing” dobio je drugu nagradu časopisa Ulaznica iz Zrenjanina u kategoriji kratka priča. Dobitnik je nagrade Prozak za 2011. godinu. Knjiga “Ništa za pisati kući o“ nastala je upravo potaknuta tom nagradom. Član je Glazbenog kolektiva Japanski Premijeri ( Marin Juričić, Enver Krivac i Moris Mateljan uz glavni vokal Petre Gržetić).

Književne tribine “Pisac i građanin” sufinancirane su od strane Studentskog kultirnog centra.