Uspješno završen projekt Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru (Tenk)

U srijedu 16. lipnja 2021., na prostoru bivšeg Tenka na Kampusu, održana je radna akcija i javna prezentacija rezultata projekta “Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru”.

Projekt je proveo nositelj Udruga Filmaktiv, u partnerstvu s Udrugom Delta. Kroz projekt su ostvarili suradnju s Gradom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci (SKC), EPK 2020, Savezom udruga Molekula i brojnim mladima.

Projekt je održan kroz tri faze;

  • cjelodnevna konferencija za mlade i donositelje odluka,
  • 3 cjelodnevne edukacije, gdje su mladi osmislili volontersku akciju (intervenciju u javnom prostoru)
  • intervencije u prostoru - u napuštenom javnom prostoru bivšeg Tenka na riječkom Kampusu osmislili su intervenciju i označili opasna mjesta oko prostora

Tako su se mladi upoznali s različitim segmentima održivog razvoja s naglaskom na javni prostor. Zatim educirali o volonterskim aktivnostima i intervencijama u javnom prostoru te uz stručnu tehničku pomoć Luke Rodele iz RiUse centra Saveza udruga Molekula i lokalnih umjetnika, dobili su priliku kreirati dnevni boravak za druženje, a uvažavajući povratne informacije Jane Ažić, voditeljice Studentskog kulturnog centra.

U aktivnosti je sudjelovalo 17 mladih studenata i studentica s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci kao i učenica i učenka iz 3 srednje škole – Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije i opatijske Obrtničke škole.

Sve aktivnosti je pratila snimateljska ekipa koja je kreirala i video tutorijal za druge mlade o tome što je sve potrebno da bi jedna volonterska akcija zaživjela u dijalogu s donositeljima odluka.Projekt “Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru” provele su, Udruge Filmaktiv i Delta od ožujka do lipnja 2021. godine, uz suradnju s Gradom Rijekom, Rijeka 2020 d.o.o., Savezom udruga Molekula i Sveučilištem u Rijeci. Projekt je financiran u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 3 u području mladih, u iznosu 6.760,00 EUR a vodi se pod brojem 2019-3-HR01-KA347-077000. Ciljevi su usmjereni na promjenu negativnog stave mladih prema politici te pružanju mogućnosti za preuzimanje odgovornosti kroz kritičko promišljanje teme održivog urbanog prostora i aktivno sudjelovanje u intervencijama u javnom prostoru.