Projekt • Memorija •

10347486_1556069004611241_6970171314331487582_n (1)

 
Galerija SKC Vas poziva na otvorenje izložbe “Memorija” 24. listopada 2014. u 20 sati. “Memorija” je projekt studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci osmišljen kao boravak na izoliranom Golom otoku s ciljem dijaloga autora i povijesnog pamćenja prostora i materijala.

Na izložbi će biti prikazan materijal nastao kroz boravak na komadu sustavno skrivane hrvatske prošlosti, kojeg su autori prepoznali kao mjesto velikog kreativnog potencijala. Petodnevno istraživanje se nije temeljilo na proučavanju povijesnih činjenica već memorije materijala i (prirodnog i umjetnog) prostora Golog otoka. Svoje radove prezentiraju Dajana Jurman – Osip, Tanja Blašković, Lucija Berdin, Josipa Maček, Ana Manjaka, Dominik Grdić, Michel Mesarić, Elvis Devčić, Ivan Radeka, Dorijan Šikić i Vedran Rosandić.

Izložba se može pogledati od radnim danom 24. do 31. listopada od 16 do 20 sati.

“Otok ne budi jezu samo brojnim ovcama koje po njemu slobodno šeću i proglašavaju ga svojim domom. Sve njegove građevine su im tek skrovišta od surovih uvjeta u kojima žive. (…) Vizurom podsjeća na još jednu od napuštenih tvornica diljem obale – željezo hrđa, na prozorima nema stakla, unutar nje sve što je vrijedilo davno je nestalo, ostali su samo grafiti i parole koje su ionako napisane nakon napuštanja. Zatim, uz nešto dužu šetnju, uz vječni vjetar preko Gologa, dolazi se do Žice. Ondje priče sustignu igrače. Malo neugode, tek toliko da se pravim važna da ja to mogu proći sama. Hollywood i ono malo što svatko od nas o Otoku poznaje odigralo je svoju ulogu, sve se vizualizira, svaki zvuk budi jezu, mrak je naročito izazovan. Samice, poruke, vječni mrak, spavaonice i neobičan strah. Sve prostorije su uništene, što od ljudi, što od zuba vremena. Potreba za (ponovnom) prenamjenom prostora postaje jasna. Iz teksta Ane Manjake

Projekt su podržali: Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Udruga Sjeverni Jadran, Udruga Goli otok ” Ante Zemljar “, Hrvatsko Društvo Političkih Zatvorenika, Državna Uprava za Zaštitu i Spašavanje, Državna Uprava za Upravljanje Državnom Imoviom, Restoran Kampus, Cafe bar ” Kvarnerić “, Mesna industrija Pivac, Mesnica Junko, Karlovačka pivovara, Pivovara Pan, Jamnica, Vinarija Pavlomir, Vinarija Iločki podrumi, Vinarija Katunar, Diskont Stanić, Pekara Vojak i Orcus d.o.o. Voditelj projekta: Vedran Rosandić.

Kategorije: ,