Dva sveučilišta, dvije prijestolnice: Trst i Rijeka suradnjom spajaju kulturu i znanost

Trst i Rijeka 2020. – Europska prijestolnica znanosti i Europska prijestolnica kulture – Dva grada, dva događanja, more mogućnosti
U okviru 46. Dies Academicusa održano je događaganje "Trst i Rijeka 2020. – Europska prijestolnica znanosti i Europska prijestolnica kulture – Dva grada, dva događanja, more mogućnosti". Potpisan je i sporazum o suradnji između Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanosti ( Stefano Fantoni ), Trgovačkog društva Rijeka 2020( Emina Višnić) i Sveučilišta u Rijeci (Snježana Prijić Samaržija).

Rijeka će 2020. godine ponijeti titulu Europska prijestolnica kulture, a Trst će iste godine ponijeti titulu Europske prijestolnice znanosti. "Znanost za slobodu, sloboda znanosti" poruka je Trsta kao grada znanosti, a Rijeka je "Luka različitosti". 

"Sveučilište u Rijeci ponosno je što ima priliku spajati znanost i kulturu i poduprijeti svoje partnere u ovim važnim projektima”, istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Naglasila je i kako je moto ESOF-a (European Science Open Forum) ”sloboda u znanosti”, a Rijeke EPK ”luka različitosti” te kako je ”Širenje ideja znanosti i kulture iznimno je važno u današnje vrijeme, kada sve jače vlada ignorancija.”

Osim rektorice prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, pozdravne govore i kraća izlaganja održali su i prof. dr. sc. Maurizio Fermeglia, rektor Sveučilišta u Trstu; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; dr. Paolo Polidori, zamjenik gradonačelnika Trsta i Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj.

Prezentacije su održali: Emina Višnić, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020., prof. dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu i prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost: ”Susjedstvo Kampus”.

Irena Kregar Šegota iz TD 2020. predstavila je promotivni spot Rijeka EPK 2020, redatelja Dalibora Matanića.

Prof. dr. sc. Stefano Fantoni predstavio je glavne ideje i prednosti ESOF-a: povezivanje znanosti i društva, promicanje održivosti, stvaranje pametnih gradova, ali i briga o okolišu i planetu. Najavio je festival znanosti koji će se u Trstu održati od 27. lipnja do 11. srpnja 2020., a u sklopu festivala održat će se i petodnevna ESOF konferencija (od 5. do 9. srpnja 2020.) namijenjena znanstvenicima, poduzetnicima, ali i medijima.

Prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost UNIRI ukratko je predstavio projekt ‘’27 Susjedstava – Susjedstvo Kampus”.