Crno u boji: Kad budem mrtav i beo

Inicijativa Kulturalnih Studija "Iks" Vas poziva da im se pridržite i ove srijede u 19 h u galeriji SKC te da zajedničli nastavimo surfati "crnim valom" kroz kulti film "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića. Nekoliko riječi o samom filmu, reči će nam i Mia Bačić sa Fakulteta Političkih znanosti u Zagrebu.

10968359_1412224255743084_8117063294923888633_n"Kada se spomene Crni val obično je prva asocijacija Živojin Pavlović, a prva asocijacija na njega nesumnjivo je film Kad budem mrtav i beo. Promatrajući vertikalu, jasno je da se radi o težišnom filmu ne samo jedne epohe, već samim time i cijele kinematografije.Tu laskavu ali nimalo laku poziciju ovo remek-djelo nosi sve ove godine i mada je činjenica da filmovi stare brže nego ljudi, vječni život je ljudima obećan a filmovima garantiran. Skoro je pola vijeka prošlo ali nepopravljivi mladalački duh i svježina još uvijek su vidljivi. Janko radi na poljoprivrednom dobru. Po završetku sezonskih radova, on s djevojkom Lilicom kreće u neizvjesnost. "

Mia Bačić diplomirala je na studiju politologije (smjer: politička komunikacija) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na temi Crni i crveni val jugoslavenskog filma. Zbog uspješnosti diplomskog rada ostaje raditi kao demonstrator na katedri kod mentora prof.dr. T. Cipeka gdje je uključena u sve nastavne i istraživačke aktivnosti i nastavlja. se baviti medijskim temama. Sa temom "Mit o Mussoliniju. Kako propagandom stvoriti nezamjenjivog vođu?" završava poslijediplomski specijalistički studij Regionalne komparativne studije Srednje i Jugoistočne Europe. U Analima političkog mišljenja objavljeno je nekoliko kratkih osvrta koja se bave temama na kojima je radila tijekom studija. Trenutno kao doktorski kandidat na istom Fakultetu pripremaa disertaciju koja se bavi temom utjecaja zabavnih medija na promjenu političkih stavova.